Proiect finanțat de: UNITED WAY ROMÂNIA
Perioada de desfășurare proiect: 1 decembrie 2022 - 30 aprilie 2023
Descrierea proiectului:
Departe de a fi protejați și adăpostiți de ororile și atrocitățile războiului, copiii se numără printre principalele victime atât ale ororilor trăite căt și ale neputinței părinților de a le oferi un sentiment de siguranţă.
Copiii au puțin control asupra violenței și terorii la care sunt expuși, iar această lipsă de control duce la o scădere a stimei de sine și a sentimentelor de siguranţă și încredere. Ei sunt cele mai tăcute și vulnerabile victime ale războiului.
Programul de terapie prin artă este despre a susține copiii refugiați să-și revină după traumele lor, ajutându-i să-și depășească temerile prin limbajul obiectiv al artei sau mai explicit, combinând limbajul artei (pictura, desen, muzică, joacă) cu psihoterapia adresată atât lor cât și părinților.
Prin programul de terapie prin artă, copiilor li se oferă posibilitatea de a lucra prin și cu durerea și frica lor în speranța de a obține o a doua șansă la copilărie.
Terapia prin artă este un mod non-intruziv, care îi ajută pe micuti să-și manifeste simbolic impulsurile și să-și exteriorizeze sentimentele dificile cu care se confruntă. Copiii vor avea control asupra alegerii tipului de artă pe care doresc să o realizeze: pictură, desen, muzică.
Arta, în general, este un instrument ușor, sigur și participativ de utilizat cu copiii, în special cu refugiații, prin intermediul căruia își eliberează stresul, își depășesc temerile și vorbesc despre experiența lor fără a-i expune la riscuri. Apreciați fiind pentru rezultate, se încarcă cu încredere și stimă de sine pentru a depăși trauma prin care au trecut în timpul războiului.
Simultan cu varianta de expresie artistică aleasă de cei mici, părinții vor beneficia de ședințe de psihoterapie individuala, apoi alături de copil iar într-un final la cateva sesiuni de terapie de grup.
Sesiunile de terapie de grup vor crea oportunitatea de a discuta conceptul de artă cu părinții, pentru a-i ajuta să înțeleagă că arta este importantă pentru ei și copiii lor in procesul de vindecare, alăturat ședințelor de consiliere psihoterapeutica.
Acest proiect este destinat copiilor care sunt obligați să facă față consecințelor negative ale războiului, indiferent de rasă, religie sau sex. Acești copii au trăit războiul. Care sunt modurile prin care arta îi poate face sa zambeasca? Cum arată o zi fun în viața unui copil ce a văzut războiul? Si cum ii putem “auzi” noi, adultii?
Scopul proiectului:
Prin artă și suport psihoterapeutic, copiii își eliberează stresul și își depășesc temerile într-un mediu care să le poată stimula spontaneitatea, creativitatea și creșterea. Capătă încredere și stimă de sine pentru a depăși trauma prin care au trecut în timpul războiului.
Obiectivele proiectului:
1. 40 de copii vor beneficia de un număr de 20 ateliere de arta (pictura);
2. 30 de copii vor beneficia de un numar de 20 de ateliere de ludo meloterapie
3. Un numar de 30 de copii care vor beneficia de 2 sedinte de psihoterapie individuala;
4. 30 de parinti vor beneficia de 3 sedinte de psihoterapie individuala.
5. Realizarea a 5 sedinte de terapie de grup pentru parinti si copii
6. 40 de copii vor beneficia de un număr de 20 mese de pranz
Grupul ţintă
Acest proiect se adresează unui număr de 40 de copii și implicit, 30 de părinți.
Mulțumim United Way România pentru finanțarea acestui proiect magic!